De cryptocurrency: hoe en wat?

Hardware walletTegenwoordig heeft vrijwel iedereen al weleens van de term cryptocurrency gehoord. En als deze term je niets zegt, dan wordt het vast helderder wanneer je weet dat een cryptocurrency hetzelfde is als een virtuele munt. Een digitale valuta, dus – zoals Bitcoin of Litecoin. De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen virtuele munten aangeschaft. Door deze toenemende populariteit zijn de waardes van vele cryptocurrencies dan ook fors gestegen. Waar tien jaar geleden nog vrijwel niemand handelde met een digitale valuta, zijn er tegenwoordig vrijwel geen professionele beleggers meer die zonder doen. Wat een digitale munt zo handig maakt, is dat je heel eenvoudig transacties kunt verrichten. Voorbeelden daarvan zijn transacties met vrienden, maar ook met collega’s of zelfs professionele instanties. Met een cryptocurrency hoeft er tijdens zo’n transactie geen derde partij betrokken te raken. Je hoeft dus niet te werken met PayPal of een bank. Dit maakt transacties met digitale munten snel en gemakkelijk. Bovendien wordt het geld snel overgemaakt. Er zijn een heleboel cryptocurrencies op de markt. In totaal zijn er in december 2017 maar liefst 923 cryptovaluta. Daarvan is er één die verreweg het grootste marktaandeel heeft. En dat is de Bitcoin, met een marktaandeel van 46,96% op 20 december.

Het succes van de Bitcoin

De Bitcoin is gedurende de afgelopen jaren sterk in waarde gestegen. Maar de grootste groei is eigenlijk pas in 2017 begonnen. De groei was zo groot dat sommige mensen die aan het begin van 2017 Bitcoins bezaten, binnen elf maanden miljonair zijn geworden. Voordat het jaar 2017 begon was de Bitcoin namelijk nog nooit meer waard geweest dan het bedrag van 1.500 dollar. Maar in november 2017 was deze waarde al meer dan 12.000 dollar. De Bitcoin is dus in minder dan elf maanden met meer dan 1.000 procent gegroeid. Als je in januari dus 10 Bitcoins bezat die elk 1.000 dollar waard waren, dan zou je nu de gelukkige eigenaar zijn van meer dan een miljoen euro. Maar hoe kan het dat de waarde van de Bitcoin zo snel is gegroeid? Dat heeft uiteraard alles te maken met de koers van de Bitcoin. Hoe meer een koers namelijk groeit, hoe makkelijker de volgende stap gezet kan worden. Stel dat de waarde van de Bitcoin groeit van 200 dollar naar 250 dollar. Dan is dit dus een percentuele stijging van 25. Maar wanneer een koers van 2.000 naar 2.050 dollar stijgt, dan is dit nog maar 2,5% – terwijl er in principe dus dezelfde hoeveelheid bij is gekomen. Zo zie je dus dat hoe meer succes een digitale valuta krijgt, hoe exponentiëler de groei van de waarde zal zijn.

Hardware wallet

Andere cryptocurrencies

Naast de Bitcoin bestaan er uiteraard nog een heleboel andere cryptocurrencies. Zo heb je bijvoorbeeld de Ethereum (oftewel de ETH), die momenteel zo’n 700 euro waard is. Ook bestaat er de Ripple (XRP), die op het moment niet meer dan 0,6 euro waard is. Een andere cryptocurrency die de afgelopen tijd sterk is gestegen is de Litecoin (dus de LTC). Deze cryptocurrency is inmiddels 282 euro waard. De waarde van de Litecoin is gedurende de afgelopen tijd gestegen met 5.500 procent. Dit is dus een nog veel grotere groei dan die van de Bitcoin. Aan het begin van 2017 was de Litecoin nog niet eens meer waard dan 5 dollar. Deze exponentiële groei is niet alleen wonderlijk, maar baart ook veel zorgen. Met name de creëerder van de Litecoin, Charlie Lee, is erg sceptisch over de groei van de koers van zijn digitale munt. Op Twitter waarschuwt hij voor de koers van de Litecoin. De kans is namelijk erg groot dat deze weer zal dalen. Daarom raadt hij aan om geen Litecoins te kopen wanneer je niet berekend bent op een eventueel verlies. Naast de Litecoin heb je ook nog de NEM (oftewel XEM). Deze munt is nu ongeveer 0,8 euro waard. Ook de Bitcoin Cash (BCH) heeft een aandeel in de markt. Deze digitale munt is momenteel maar liefst 2,750 euro waard. Een andere munt die het goed doet is de Dash, die ook al de waarde van 1,000 euro heeft bereikt. Er zijn uiteraard nog veel meer munten, waarvan je de namen misschien ooit voorbij hebt horen komen. Voorbeelden daarvan zijn de Stratis, de Monero, en de Steem.