Een fanless PC: voor wie houdt van stilte en betrouwbaarheid

stille PC

Computers kunnen aardig wat geluid maken. Dat lijkt een opmerkelijke uitspraak over apparaten die dat toch niet als eerste doel hebben, maar toch is het zo. Om een goede werking van een PC te waarborgen mag namelijk de temperatuur van de componenten aan de binnenkant niet al te zeer oplopen. Om dat te bewerkstelligen wordt het binnenste van computer gekoeld door middel van ventilatortjes, oftewel fans. Dit geluid is bij veel met name zakelijke gebruikers echter een doorn in het oog. Een stille PC, ook wel een fanless PC genoemd, zou voor hen dan ook een uitstekende oplossing zijn. Fanless PC’s hebben overigens veel meer voordelen dan het feit dat ze weinig tot geen geluid maken. Lees verder om hier het fijne van te weten.

stille PC

Dit zijn de voordelen van fanless computers

Wanneer je zou gebruikmaken van een fanless computer, oftewel een stille PC, dan zou je profiteren van deze voordelen: 

  • Ventilatoren zijn zwakke onderdelen van een computer. Dit soort bewegende onderdelen zijn namelijk gevoelig voor schokken, in die zin dat deze onderdelen daardoor snel schade kunnen oplopen. 
  • Zonder ventilatoren hoeft een computer geen openingen in de behuizing meer te hebben. Er kan dan ook veel minder snel stof in de computer terechtkomen.
  • Het stille gedrag van fanless computer kan ook hier niet onbenoemd blijven. Besef je namelijk dat er plekken zijn waar het relevant is dat een PC niet te veel lawaai veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld in een laboratorium.