Een laadpaal kopen: wat gaat dit kosten?

Er komt van alles kijken bij een laadpaal kopen, zeker nu steeds meer mensen zich beginnen te realiseren dat elektrisch rijden dé toekomst is. Koop je je eigen laadpaal, dan ben je goed voorbereid op een energiezuinige toekomst aangezien je op een goedkope manier op elk moment van de dag je elektrische auto op kunt laden. Als je meer te weten wilt komen over het kopen van een laadpaal en wat dit mag gaan kosten, lees dan even verder.

Waarom een laadpaal kopen?

Er zijn een aantal redenen om je eigen laadpaal te kopen. Ga je een laadpaal kopen, dan kan je je elektrische wagen voordeliger, sneller en veiliger laden op moment dat dit jou het beste uitkomt zonder dat je in een rij hoeft te wachten bij een publiek laadstation. Daarnaast kan je een laadpaal kopen om in combinatie met een smart home je elektrische auto op een slimme manier op te laden, kan je groene stroom gebruiken als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen en hoef je meestal geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een laadpaal.

De kosten van een eigen laadpaal

De kosten die bij het kopen van je eigen laadpaal komen kijken hangen af van de toepassing van de laadpaal, de locatie, de soort laadpaal, het vermogen en de installatie. Voor een kleine laadpaal met een vermogen van 3,7 kW betaal je gemiddeld € 500 tot € 800, terwijl je zeker € 630 tot € 930 kwijt bent aan een grotere laadpaal van 11 kW.

De installatie en het abonnement

Wil je een laadpaal kopen, dan moet je ook voor de installatie betalen. Het inhuren van een installateur om de laadpaal te plaatsen gaat je ergens tussen de € 300 en € 2.000 kosten. Naast de installatiekosten moet je ook de kosten betalen voor een abonnement en voor een laadpas. Deze kosten hangen af van waar je de laadpaal gaat kopen.

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn een aantal zaken die bepalend zijn voor de kosten van een laadpaal. Wil je een laadpaal kopen, dan hangen de kosten af van de soort laadpaal die je uitkiest, de uitvoering van de laadpaal en de energieleverancier. Daarnaast moet je ook rekening gaan houden met het aantal aansluitingen van de laadpaal, de soort kabels die nodig zijn, de locatie tot de meterkast, eventuele graaf- of bestratingswerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden voor de installatie van de laadpaal en de locatie tot de meterkast.

De subsidiemogelijkheden

Ga je een laadpaal kopen, dan kan je een lokale subsidie aanvragen afhangend van je gemeente. Je krijgt namelijk niet overal een subsidie voor je laadpaal. Ben je van plan een Wallbox laadpaal online bestellen voor een bedrijf, dan kan je van bepaalde subsidieregelingen profiteren. Dit zijn bijvoorbeeld: de Milieu Investeringsaftrek, de Vamil-regeling en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Op deze manier bespaar je honderden tot wel duizenden euro’s op de kosten van je laadpaal. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden voor een subsidie als je een laadpaal aanschaft.