Kraken van een pincode is geen hogere wiskunde
Locker met cijferslot lijkt misschien wat ouderwets. Toch zie je ze nog op heel wat plekken en worden ze ook nog steeds door veel particulieren aangeschaft. Ik vraag me wel eens af wat mensen in huis verbergen in deze lockers, als kind was het dan ook ontzettend leuk om deze codes te proberen te kraken, een soort mastermind. Nu ik op internet wat ging rondkijken kwam ik er dan ook achter dat een locker met cijferslot kraken echt niet zo moeilijk is, mensen denken namelijk echt niet na over deze codes. Na het lezen van artikelen raad ik iedereen ook oprecht aan om die 0000 combinatie toch maar te veranderen.
Cijfers over het kraken van codes
Er zijn dan ook studies gedaan naar het kraken van een cijferslot. Alleen vertellen dat je een locker met cijferslot makkelijk kan kraken, biedt namelijk geen idee hoe makkelijk dit daadwerkelijk gaat. Random pincodes kan je voor 10% al kraken door 1234 in te toetsen. Om dit nog wat uit te breiden van alle cijferslot combinaties met 4 cijfers, kunnen er 26,83% van gekraakt worden wanneer de top 20 combinaties erbij worden gepakt. Alleen deze getallen geven al een idee over hoe makkelijk pincodes te achterhalen zijn. Het is dan ook zeker niet verkeerd om eens na te denken over je wachtwoorden, want stel je voor iedereen kan opeens al jouw apparaten en lockers openen.
Het daadwerkelijk kraken
Dat je een pincode van een locker kan kraken door de bekendste combinaties in te voeren is dan wel duidelijk. Toch zijn er voor dieven nog heel wat andere manieren om een locker open te krijgen, wat het eigenlijk bijna angstwekkend maakt. Zoeken op internet gaf mij zo een stap voor stap gids hoe je een locker open kan maken zonder de code te weten, veilig gevoel gaf me dit niet. Wel was het fijn om te weten dat het zo’n 112 uur duurt om een 4 cijferige code te kraken als je alle mogelijkheden moet proberen, elke code duurt namelijk zo’n 40 seconden. Al met al is een locker met cijferslot in plaats van open kastjes in ieder geval veiliger.