Oprichten BV, hoe gaat dit precies?

Het oprichten BV is voor veel ondernemers een spannende en belangrijke stap. Sommige ondernemers starten meteen met een BV, terwijl andere ondernemers bijvoorbeeld door zijn gegroeid vanuit een eenmanszaak naar een BV. Feit is in ieder geval dat een BV zowel voor- als nadelen te bieden heeft. Het is dan ook van belang dat je je hier goed in verdiept en dat je een specialist inschakelt op het moment dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Wij raden het namelijk af om zomaar in een BV te stappen. Je zult echt precies moeten weten welke voordelen, maar ook welke nadelen er zijn. Onderstaand gaan we je in ieder geval alles vertellen over het oprichten BV, dit doen we in een aantal stappen.

  1. De voorbereiding en het onderzoek bij het oprichten BV

Voordat je kiest voor het oprichten BV, is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat je grondig vooronderzoek doet. Dit omvat het uitvoeren van een marktanalyse, het identificeren van concurrenten, het bepalen van je doelgroep en het opstellen van een gedegen businessplan. Ook zal je de beschikking moeten hebben over een naam en moet je controleren of deze nog beschikbaar is. Dit kan je doen bij de Kamer van Koophandel en tevens is dit de plek waar je je bedrijf in zult moeten schrijven. Ga je je inschrijven? Zorg er dan voor dat je de juiste documenten meeneemt. Denk hierbij aan je ID-kaart en de inschrijfgegevens.

  1. Vergeet de notariële akte en statuten niet

Goed om te weten is dat een BV oprichten iets is dat gebeurd via een notariële akte. Om een BV op te kunnen richten, zal je een afspraak moeten maken met een notaris die is gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Samen met deze specialist stel je de statuten van je BV op. Hierin staat het volgende:

  • De naam van de BV
  • Het doel
  • De bestuurders
  • De aandelenstructuur

Vervolgens zal de notaris ervoor zorgen dat de juridische vereisten worden nageleefd en dat de akte wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

  1. Het kapitaal en de aandelen

Vroeger was er een flink startkapitaal nodig op het moment dat je een BV op wilde richten. Anno 2023 is dit niet meer het geval. Bij het oprichten van een BV heb je slechts een minimumkapitaal van 0,01 euro nodig. Je moet beslissen over het totale geplaatste kapitaal van de BV en het aantal aandelen dat wordt uitgegeven. Ook zal je moeten bepalen hoe de waarde van de aandelen verdeeld wordt over de verschillende aandeelhouders. Je kunt ervoor kiezen om het volledige kapitaal direct in te brengen. Verder heb je ook de mogelijkheid om een deel van het kapitaal in te brengen en de rest later.

  1. Oprichten BV? Tijd om je definitief in te schrijven

Oprichten BV? Dat doe je door een bezoek te brengen aan de KVK. Het is verplicht om je bedrijf hier in te schrijven, pas wanneer je dit gedaan hebt, is het een legaal bedrijf. Voor het oprichten van een onderneming, zal je je ook bij de Belastingdienst aan moeten melden.

Advies op maat nodig? Ga dan naar Stamrechtbv.com.