Waarom kiezen voor een offshore developer?

Wanneer een bedrijf behoefte heeft aan de diensten van een extra ontwikkelaar wordt er in de praktijk vandaag de dag niet zelden voor gekozen om een beroep te doen op de diensten van een zogenaamde offshore developer. Het gaat hierbij om een ontwikkelaar welke zich doorgaans in een vrij ver gelegen land bevindt. Een klassiek voorbeeld is bijvoorbeeld India waar ontwikkelaars worden ingehuurd door bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven. Eén van de belangrijkste voordelen verbonden aan het maken van deze keuze heeft betrekking tot het feit dat je kan rekenen op uitstekende skills terwijl je aanzienlijk minder zal moeten betalen voor de diensten die worden verstrekt. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan dien je vooral verder te blijven lezen.

Wat doet een offshore developer precies? 

De taken van een offshore developer kunnen in de praktijk behoorlijk sterk uiteenlopend zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat hij of zij wordt ingezet voor de front end of voor de back end. Daarnaast is het uiteraard ook altijd een mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde full stack developer. Voor een dergelijke ontwikkelaar geldt in de praktijk dat hij of zij in principe het volledige ontwikkelingsproces voor diens rekening kan nemen. Dit geldt dan dus vervolgens zowel voor de front als voor de back end. Omwille van de zeer uitgebreide skills waar een dergelijke persoon over dient te beschikken zijn de kosten die hij of zij in rekening brengt doorgaans wel wat hoger gelegen. Dat weegt echter uiteraard nog steeds niet op tegen de meerprijs van een extra ontwikkelaar. 

Hoe kan je een dergelijke ontwikkelaar vinden?

Het vinden van een offshore developer kan in de praktijk op twee verschillende manieren gebeuren. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je ervoor kan kiezen om zelf op zoek te gaan naar een geschikte ontwikkelaar. In dat geval wordt er eigenlijk gebruik gemaakt van een vorm van outsourcing. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk worden vastgesteld dat steeds meer ondernemingen de keuze maken om aan zogenaamde outstaffing te doen. Daarbij gaat men niet zelf op zoek naar een geschikte offshore developer, maar gaat men dit uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Voor welke optie jij uiteindelijk zal kiezen is een beetje afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt. Dat spreekt uiteraard voor zich.

Ook voor jouw bedrijf wellicht (zeer) interessant

In het verleden was het zo dat veel bedrijven enigszins weigerachtig stonden tegenover het inschakelen van een offshore developer. Dat is op vandaag helemaal anders. Voor menig aantal ondernemingen is dit eigenlijk zowat pure noodzaak geworden. Dit niet alleen omdat ze in eigen land maar moeilijk beschikbare ontwikkelaars kunnen vinden, maar ook omdat de kosten die eraan verbonden zijn doorgaans behoorlijk hoog zijn gelegen. In principe moet je alleen maar rekening houden met enkele mogelijke culturele verschillen waarvan sprake kan zijn. Ook het mogelijke tijdsverschil kan uiteraard je aandacht vereisen, maar verder valt dit eigenlijk zeer goed mee. Het mag dan ook duidelijk zijn, offshore developers inschakelen kan ook voor jou interessant zijn!