Wat houdt auteursrecht en auteursrechtelijke bescherming in?

Auteursrecht wil zeggen dat jouw werk niet zomaar mag gepubliceerd of gekopieerd worden zonder dat jij toestemming hiervoor hebt gegeven. Een bewerking of vertaling maken van jouw werk valt ook onder auteursrecht. Je hebt een auteursrechtelijke bescherming. Dit wordt aan alle mogelijke werken die concreet en origineel zijn. Het draagt jouw persoonlijke stempel als er van originaliteit sprake is als jouw werk het resultaat is van de vrije en creatieve keuzes van de maker. Kijke voor meer info op https://www.misterfranklin.be/.

Waar kan auteursrecht geclaimd worden?

Omdat het auteursrecht heel ruim is kan het geclaimd worden op een aantal werken:

·        Foto’s

·        Software

·        Grafisch ontwerp

·        Nieuwsartikelen

·        Films

·        Videogames

·        Muziek

·        Architecturale plannen

·        Beeldende kunst

·        Literatuur

Het auteursrecht wordt aan de auteur automatisch toegekend zodra er een werk tot stand gekomen is. Bij Auteursrecht is er geen centraal register. Dat heb je wel bij het merkenrecht.

Wat zijn de beschermingen van jouw rechten als auteur zijnde?

Het auteursrecht heeft geen registratieformaliteiten. Hierdoor weet je niet zeker of jou werk wel voldoet aan de voorwaarden van de auteursrechtelijke bescherming. Je kunt maar slechts een van de intellectuele eigendomsrechten aanwenden die jouw werk optimaal zal beschermen. Om een beschermingsstrategie op maat te krijgen moet je advies vragen bij Franklin. Hij zal je adviseren en begeleiden om jouw werk zo optimaal mogelijk te kunnen beschermen. Je kunt ten alle tijden als auteur optreden tegen namaak en tegen mensen die van jouw werk gebruik maakt zonder jouw toestemming. Als je een inbreuk vast stelt, kunnen ze jou bijstaan om de rechten die jij als auteur hebt te verdedigen. Je kunt hierbij denken aan stakingsvorderingen, schadevergoedingsvorderingen, beslagen van namaak en nog veel meer.

Het auteurscontract

Het is van belang dat je verstandig contracteert. Dit is belangrijk omdat het over jouw auteursrechtelijke bescherming gaat. Als jij ervoor kiest om iemand anders de toestemming te verlenen is het van belang dat je de voorwaarden goed afspreekt. Dit doe je altijd in een waterdicht auteurscontract of in een clausule. Kijken voor meer info op https://www.misterfranklin.be/ om meer te weten te komen hierover.

Haal het maximum van jouw auteursrechten

Door jezelf gedeeltelijk in auteursrechten te laten uitbetalen kan je jouw verloning optimaliseren. Dit kun je doen als creatieve beroeper. Je ruilt de overdracht of licentie van jouw creatieve werk. Er zijn enkele voordelen die niet te onderschatten zijn van een auteursrechtelijke regeling:

·        De inkomsten uit overgedragen of in licenties gegeven worden tot aan een bepaald plafondbedrag belast. Dit zal om een voorheffing van 15% gaan.

·        Je hebt een aftrek van beroepskosten, dit zal tot zo’n 50% zijn. Hierdoor kan het finale belastingtarief dalen tot wel 7,5%.

Er zijn creatieve beroepen die dit maximum regime regelmatig zal worden toegepast, namelijk:

·        Fotografen

·        Journalisten

·        Grafisch ontwerpers

·        Gameontwikkelaars

·        Softwareontwikkelaars en -consultants

·        Architecten

·        Marketeers

Je kunt hier alleen van genieten als er een aantal voorwaarden voldaan zullen zijn. Een van de belangrijkste punten is dat er sprake moet zijn van de overdracht of licentie van werk dat de auteursrechtelijke bescherming geniet. Daarnaast zul je een schriftelijke auteursovereenkomst moeten afsluiten waarin staat dat er een realistische auteursvergoeding is afgesproken. Al deze punten moet je kunnen motiveren met een fiscale controle.