Wat is zelfroosteren

workforce-management

Misschien heb je al wel eens gehoord van zelfroosteren, steeds meer bedrijven zijn bezig om dit concept te implementeren binnen de bedrijfsorganisatie. Een reden dat zelfroosteren steeds meer wordt toegepast in de werksfeer is omdat het veel potentie heeft. Doordat de werknemers binnen het bedrijf betrokken worden bij het maken en invullen van het rooster, zijn er vaak minder onenigheden en krijgen werknemers zelf meer in de hand wanneer zij willen en kunnen werken. Ook kunnen zij zelf ruilen met collega’s, hierdoor zijn werknemers sneller geneigd om te ruilen dan als dit moet vanuit de organisatie.

Wat zijn de voordelen

Er zijn een aantal voordelen die gepaard gaan met het invoeren van een goede workflow management op de werkvloer. Eén groot voordeel voor het bedrijf kan zijn, dat het ziekteverzuim omlaag gaat, dit komt omdat de collega’s zelf onderling gemakkelijk kunnen ruilen en omdat de werknemers zelf een groot gedeelte van de dagen die zij werken kunnen inplannen.

Nog een groot voordeel is dat zelfroosteren voor veel werknemers en ook potentiële werknemers aantrekkelijk is. Hierdoor kan het makkelijker zijn om werknemers aan te houden of potentiële werknemers aan te trekken. Daarnaast is misschien wel het grootste voordeel dat de werknemers tevreden zijn en blijven, dit omdat zij betrokken worden bij het rooster en wanneer zij kunnen en willen werken.

Hoe kun je beginnen met zelfroosteren?

Als bedrijf kun je het zelfroosteren soepel implementeren in de bedrijfsorganisatie, je hebt verschillende soorten tools die je kunt gebruiken. Je kunt een vergadering inplannen met de werknemers en kort uitleggen wat zelfroosteren is en wat de voordelen zijn voor zowel het bedrijf als voor de werknemers. Door voorbeelden te gebruiken van organisaties die al aan zelfroosteren doen, kun je laten zien hoe het precies werkt. Er zijn meerdere tools die kunnen bijdragen, je kunt zelfs tools gebruiken die het gehele zelfroosteren overnemen en die makkelijk te begrijpen zijn voor elke werknemer.