Debiteurenbeheer zelf doen of toch maar uitbesteden?

Voor alle bedrijven geldt dat ze in de praktijk worden geconfronteerd met zogenaamd debiteurenbeheer. Het spreekt namelijk voor zich dat je als bedrijf een bepaalde dienst levert of een specifiek product verkoopt in ruil voor een bepaalde vergoeding. Een andere benaming voor een debiteur is uiteraard een klant. Voor debiteurenbeheer geldt dus letterlijk dat ze betrekking heeft tot het beheren van je klanten of debiteuren. Het gaat daarbij dan in het bijzonder om de bedragen die je van hen moet ontvangen. Deze zijn uiteraard ontzettend belangrijk. Wil jij hier nu graag meer over ontdekken? Dan is het zeker de moeite waard om nog even wat verder te blijven lezen. 

Welke opties bestaan er op het gebied van debiteurenbeheer? 

Het toepassen van debiteurenbeheer is iets waar je in de praktijk helemaal niet van onderuit kan. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ze op verschillende manieren kan worden gevoerd. Je beschikt op dit vlak dan ook over twee verschillende mogelijkheden. Denk hierbij in het bijzonder aan:

  1. Het zelf voeren van je debiteurenbeheer;
  2. Ervoor kiezen om dit uit te besteden aan derden; 

In het merendeel van de gevallen is het zo dat bedrijven ervoor kiezen om dit gewoon zelf te doen. Door de jaren heen is dit aantal ook aanzienlijk toegenomen. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat er ook steeds meer en vooral betere gespecialiseerde software op de markt is verschenen die je daarbij kan helpen. Wil jij ook graag op de meest optimale wijze aan debiteuren beheer kunnen doen en wil je dit bijgevolg liever niet uitbesteden? Dan zal je tot de conclusie komen dat even kennismaken met deze software absoluut zeker een aanrader kan zijn. 

Wanneer je debiteurenbeheer toch maar uitbesteden?

In het merendeel van de gevallen is het dus zo dat bedrijven ervoor kiezen om het beheer van hun debiteuren intern te houden. Dit gezegd hebbende is dat zeker niet altijd het geval, integendeel. In bepaalde situaties is het namelijk zo dat bedrijven van mening zijn dat ze gewoon niet over voldoende kennis of bijvoorbeeld vrije tijd beschikken om dit te doen. Dat hoeft op zich ook helemaal geen probleem te zijn, ware het niet dat je op deze manier wel in de problemen kan komen met bijvoorbeeld je cashflow. Het voeren van een goed, correct en actueel debiteurenbeheer is in de praktijk zeer belangrijk wanneer je problemen wenst te voorkomen. Zoveel is zeker. 

Besteed er hoe dan ook zeker de nodige aandacht aan debiteurenbeheer!

De rode draad doorheen deze pagina heeft vooral betrekking tot het feit dat een echt goed debiteurenbeheer werkelijk van cruciaal belang is. Wanneer je hier als bedrijf niet in slaagt is het zo dat je direct zal worden geconfronteerd met een aantal vervelende risico’s. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld tot de vaststelling komen dat je nooit over een echt honderd procent correct beeld zal beschikken van de stand van zaken binnen je onderneming. Dat is echter niet alles. Te lang onbetaalde facturen laten openstaan kan er immers in de praktijk ook voor zorgen dat je cashflow in het gedrang komt met alle gevolgen van dien. 

Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van Notify.nl.