Wat is rondslijpen

machinebouwer

Rondslijpen is een slijpproces dat wordt gebruikt om metaal uit de binnenkant van een cilindrisch werkstuk te verwijderen. Het wordt vaak gebruikt in productie-industrieën. De belangrijkste functie van rondslijpen is om twee of meer onderdelen van gelijke grootte te produceren met een bepaald materiaal als product. Slijpen produceert materiaal deeltjes, die vervolgens worden verwijderd door een proces dat zeven wordt genoemd. De deeltjesgrootteverdeling van het eindproduct wordt bepaald door de maaltechniek en de diameter. Er zijn echter enkele andere factoren die de uiteindelijke deeltjesgrootteverdeling beïnvloeden, zoals maalsnelheid en voedingssnelheid. Rondslijpen wordt gebruikt wanneer je een constante vorm nodig heeft, zoals bij de fabricage van tandwielen, poelies, schijven of eindeloze riemen.

Centerloos slijpen, wat is dat?

Centerloos malen van materiaal is een proces waarbij materialen worden samengeperst tot één enkele grondstof en deze vervolgens worden gescheiden. Centerloos slijpen wordt traditioneel in de molen gedaan. Het kan echter ook in andere industriële operaties worden gedaan, zoals de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Het is mogelijk dat er in de toekomst meer hightech benaderingen zullen worden gebruikt. Deze manier van slijpen is met succes gebruikt bij de productie van kunststof platen, metaal extrusie, metaalgieten en glasproductie. Centerloos slijpen kan het energieverbruik tot 70% verminderen. Dit maakt het een optimale keuze voor molens die stoom gebruiken om hun systeem te verwarmen, zoals staalfabrieken.

Wat is profielslijpen?

“Profielslijpen” is een materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van plaatwerkproducten. Het speelt een essentiële rol in het productieproces van dit soort producten. De rol van profielslijpen is om defecten, onzuiverheden en ander ongewenst materiaal van het oppervlak van onbewerkt staal te verwijderen voordat het verder wordt verwerkt. Dit proces helpt de productiekosten te verlagen en de oppervlaktekwaliteit te maximaliseren terwijl de maatnauwkeurigheid behouden blijft. In machinefabriek Almelo wordt van oudsher door de metaalindustrie gebruikt om oppervlaktetextuur op ruwe staalplaten te produceren voor verschillende eind toepassingen. Ze zijn in staat om een consistente, gladde afwerking over grote oppervlakken te produceren.