De algemene voorwaarden, wat houdt het in? 

Als u iets verkoopt aan een consument, kan je algemene voorwaarden gebruiken. Het is niet verplicht, want een klant kan altijd terugvallen op de wettelijke regels voor koop en verkoop.

Wat zijn algemene voorwaarden? 

Dit zijn vaak de welbekende kleine lettertjes, die je hebt bij een koop of dienst. Er worden allerlei namen aan gekoppeld zoals, garantiebepaling, servicevoorwaarden, reparatievoorwaarden, leveringsvoorwaarden of betalingsvoorwaarden. Volgens de wet zijn dit allemaal algemene voorwaarden. Ze hebben dan ook allemaal 2 kenmerken. 

  1. Het zijn randvoorwaarden. Het gaat dan ook niet over de kern van de koop of dienst, dit mag namelijk niet. 
  2. Het zijn standaardvoorwaarden. Het moet gebruikt worden bij alles wat geleverd wordt aan de consument. 

Waar moeten algemene voorwaarden aan voldoen? 

Het is als eerste belangrijk dat de consument de algemene voorwaarden kunnen lezen voordat de koper iets consumeert. Dit kan op verschillende manieren, zoals de voorwaarden geven aan de consument, per post opsturen, op de website of zichtbaar in een winkel leggen. 

Echter is het niet zo dat zomaar alles in de kleine lettertjes gezet mag worden. Het is verboden om er onredelijke bepalingen in te zetten. De wet bepaald of het een onredelijke bepaling is. Hiervoor zijn twee lijsten opgesteld, de zwarte lijst en een grijze lijst. Op de zwarte lijst staat onder andere, dat er niet in de algemene voorwaarden gezet mag worden dat de consument alleen de koop kan ontbinden via een rechter. Op de zwarte lijst staan dan ook bepalingen die altijd onredelijk zijn. Op de grijze lijst staan bepalingen die onredelijk kunnen zijn, zoals een levertermijn die ongebruikelijk lang of onduidelijk is. 

Hulp bij het opstellen

Het kan een ingewikkelde klus zijn om zelf een algemene voorwaarde op te stellen. Hiervoor kan het ook handig zijn om een partij voor in te schakelen. Het is dan vaak mogelijk om een algemene voorwaarden te laten maken of juist om een algemene voorwaarden te laten controleren. Hierdoor kan er wettelijk gezien ook minder snel iets fout gaan.