Perfect overzicht van de dag met een bullet journal

Met een bullet journal kun je handig inzicht krijgen op de dagelijkse activiteiten. Naast het maken van plannen kun je ook nog eens tegelijkertijd je gedachtes ermee opschrijven. Een bullet journal kan dus erg handig zijn voor iedereen die een duidelijker overzicht van de dagen wil hebben. 

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een combinatie van een aantal elementen. Ten eerste is het een agenda. Je kunt dus voor iedere dag van de maand belangrijke activiteiten opschrijven. Daarnaast kan het nog eens gebruikt worden als een dagboek. Op verschillende tijdstippen van de dag kun je dus precies opschrijven wat je op dat moment denkt. Er kan bijvoorbeeld iets opmerkelijks gebeurd zijn wat handig is om terug te lezen in de toekomst. Gedachtes kunnen dus direct opgeschreven worden zodat je het later niet meer vergeet. Ten slotte is de bullet journal ook nog eens een to do-lijst. Je kunt precies opschrijven wat je op een dag allemaal moet doen. Dit kunnen belangrijke afspraken zijn, maar ook simpelweg de soorten boodschappen die je moet kopen bijvoorbeeld. De bullet journal combineert dus al deze elementen om een samenhangend geheel te maken van wat er op een dag gebeurt en hoe dat is gegaan.

 Efficiënt gebruik maken van alle elementen

Deze journal is natuurlijk het meest handig wanneer je gebruik maakt van alle elementen die voor jou beschikbaar gesteld zijn. Allereerst kun je dus de dagen goed bijhouden door de agenda te gebruiken. Je weet hebt inzicht in wat er in de toekomst te verwachten is. Om de toekomst gedetailleerder te maken kun je gebruik maken van de to do-lijst. Je kunt dan precies op een dag aangeven wat er allemaal moet gebeuren. En dit ook nog eens op de juiste volgorde. Als laatste kun je na het afvinken van de to do-lijst aangeven hoe de activiteiten zijn uitgevoerd. Is er bijvoorbeeld iets niet goed gegaan, dan zou je voor de volgende keer het anders kunnen aanpakken. Het idee is dat je gedetailleerd vooruit kunt plannen en achteraf weer kunt reflecteren op hoe de dag was gegaan. Je kunt dus overzichtelijk beginnen te plannen en de toekomstige planning verbeteren door reflectie. 

24Papershop – unieke notitieboeken en schrijfwaren

Het invullen van de bullet journal

Een goede aanpak is erg belangrijk tijdens het invullen van de bullet journal. Het moet namelijk overzichtelijk zijn en de opgeschreven informatie moet makkelijk terug te lezen zijn. Om te beginnen worden de eerste paar pagina’s van de journal leeg gelaten. Er moet namelijk ruimte vrij komen om een index te schrijven zodat belangrijke punten makkelijk terug te vinden zijn. Vervolgens kun je een aantal symbolen bedenken die bepaalde soorten informatie groeperen. Deze symbolen worden in een legenda verwerkt zodat je precies weet wat ieder symbool betekent. Vervolgens wordt het overzicht van de tijd weergegeven. Er wordt eerst globaal begonnen met het jaaroverzicht. Vervolgens wordt de maandoverzicht en de dag overzicht weergegeven. Na iedere overzicht laat je een genoeg aantal pagina’s over waarin je de to do-lijst kan invullen en doelen kunt stellen. Ten slotte kun je op de overige pagina’s notities maken voor je dagboek.